Studium biologických vlastností dibenzocyklooktadienových lignanů – Mgr. Ludmila Koubíková
Mgr. Ludmila Koubíková
Bakalářská práce
Studium biologických vlastností dibenzocyklooktadienových lignanů
Study of the biological properties of the dibenzocyclooctadiene lignans
Anotace:
Lignany jsou sekundární metabolity cévnatých rostlin, které vykazují zajímavé biologické a farmakologické účinky. Významné, a v současnosti často diskutované, jsou především hepatoprotektivní, kardioprotektivní, antioxidační a antivirové účinky, a schopnost ovlivnit proliferaci a mnohočetnou lékovou rezistenci nádorových buněk. V naší laboratoři se zabýváme studiem dibenzocyklooktadienových lignanů …víceAbstract:
Lignans are secondary plant metabolites that show interesting biological and pharmacological activitites. At present, important hepatoprotective, cardioprotective, antioxidant and antiviral properties of lignans, and ability to overcome the proliferate and the multidrug resistance of cancer cells are discussed. Our lab studies the bilogical properties of dibenzocyclooctadiene lignans that are isolated …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 5. 2008
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/ielz0/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 23. 6. 2008
- Vedoucí: doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biologie / Molekulární biologie a genetika
Práce na příbuzné téma
-
Komparace účinků aerobikových a jógových aktivit na kardiovaskulární systém vysokoškolských studentek s důrazem na prevenci zdraví a optimalizaci životního stylu
Radim KOKEŠ -
Vliv daidzeinu na metabolom stolice
Kristína Hrubá -
Aktivita antioxidačních mechanismů u vybraných kmenů řas ovlivněných zamrzáním
Robert Zunt -
Aktivita antioxidantů u vybraných druhů řas za působení abiotického stresu
Adam Slavík -
Antioxidační aktivita nápoje Kombucha z různých druhů čajů
Karina Prikhodko -
Antioxidační aktivita ovoce: ekologické vs. konvenční zemědělství
Kateřina Veselá -
Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Lucie Kubátová -
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky
Jitka Gajárková