Julie Remencová

Bachelor's thesis

Uvolňování ftalátů z materiálů a obalů určených pro maso a masné výrobky

Release of phthalates from materials and packaging intended for meat and meat products
Abstract:
Ftaláty (estery kyseliny ftalové) jsou vysoce produkovány ve většině oblastech průmyslových odvětvích světa právě z důvodu jejich dobrých fyzikálně-chemických vlastností. Uplatňují se jako změkčovadla, tj. látky zlepšující mechanické vlastnosti polymerů. Výsledný produkt může obsahovat 10 % až 60 % změkčovadla, které není v polymeru pevně vázáno kovalentní vazbou, a může tedy docházet k jeho uvolňování …more
Abstract:
Phthalates (phthalatic acid esters) are highly produced in most areas world’s industry due to their good physico-chemical properties. They are used as plasticizers, substances improving mechanical properties of polymers. The final product may contain 10 % to 60 % of a plasticizer which is not firmly covalently bound in the polymer and this may be released into the material with which the plastic is …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.
  • Reader: Vlasta Stancová, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Bachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology

Theses on a related topic