Vliv máčení na obsah oligosacharidů v luštěninách – Bc. Markéta Jeníčková
Bc. Markéta Jeníčková
Master's thesis
Vliv máčení na obsah oligosacharidů v luštěninách
Influence of soaking on the content of oligosaccahrides in legumes
Abstract:
Luštěniny pozitivně ovlivňují lidské zdraví z hlediska obsahu bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, minerálních látek a vitaminů ze skupiny B. Dále mohou způsobovat trávicí problémy (těžká stravitelnost, nadýmání), jejichž příčinou jsou nestravitelné oligosacharidy. Tyto sacharidy lze odstranit máčením, vařením, klíčením nebo fermentací. Obsah oligosacharidů rafinózové řady se liší podle druhu rostlin …moreAbstract:
Legumes have a positive effect on human health in terms of protein, fat, carbohydrate, fiber, minerals and B vitamins. They can also cause digestive problems (difficult digestibility, bloating) caused by indigestible oligosaccharides. These carbohydrates can be removed by soaking, cooking, germination or fermentation. The content of raffinose series oligosaccharides varies according to the type of …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Roman Švejstil, PhD.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
JENÍČKOVÁ, Markéta. \textit{Vliv máčení na obsah oligosacharidů v luštěninách}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/8ipl0l/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights