Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene – Bc. Simona Orságová
Bc. Simona Orságová
Diplomová práce
Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene
The quantity of beta-glucans and pentosans in barley varieties
Anotace:
Cílem diplomové práce bylo stanovit variabilitu obsahu neškrobových polysacharidů v zrnu sladovnického ječmene jarního (Bojos, Kangoo, Laudis 550, Malz, Sebastian, Xanadu), ozimého ječmene (Wintmalt), nesladovnických odrůdách ozimého ječmene (Jup, Lester, Nero), jarního ječmene (Azit, Tocada, Wiebke) a potravinářsky vhodných odrůdách ječmene jarního (AF Cesar, AF Lucius). Ze vzorků zrna ječmene byly …víceAbstract:
The aim of this thesis was to determine the variability of the quantity of non-starch polysaccharides in grain malting spring barley (Bojos, Kangoo, Laudis 550, Malz, Sebastian Xanadu), winter barley (Wintmalt) non- malting varieties of winter barley (Jup, Lester, Nero), spring barley (Azita, Tocada, Wiebke) and food suitable varieties spring barley (Cesar AF, AF Lucius). Samples of barley grains were …víceObhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D.
- Oponent: Vratislav Psota, CSc.
Plný text práce
Právo: Prohlašuji, že jsem práci: Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene vypracovala samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Souhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách ve znění pozdějších předpisů a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování vysokoškolských závěrečných prací. Jsem si vědoma, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše. Prohlašuji, že jsem práci: Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene vypracovala samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Souhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách ve znění pozdějších předpisů a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování vysokoškolských závěrečných prací. Jsem si vědoma, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše.
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Ekotrofologie
Práce na příbuzné téma
-
Economic Evaluation of Precision Agriculture Application on Spring Barley Cultivation
Miloš Hána -
Transgenic barley with altered cytokinin content
Šárka Vyroubalová -
Mycotoxin contamination of spring barley in the chain barley grains - final product
Alexandra Malachová -
Identification and comparison of volatile carbonyls in different malts and barley using low pressure extraction with HPLC-DAD-MS/MS
Sebastian REICHEL -
The effect of elevated CO2 concentration, light regime and nitrogen nutrition on plant physiology and metabolism and response to subsequent drought and heat stress in barley
Hana Findurová -
Evaluation of complex metabolome of malting barley after the treatment by pulsed electric field
Michal Lazárek -
ARF family in barley and their role in crown-root initiation and development
Nikola KOŘÍNKOVÁ -
Transcriptomic analysis of barley (Hordeum vulgare L.) and wheat (Triticum aestivum L.): tool for crop improvement.
Filip ZAVADIL KOKÁŠ