Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene – Bc. Simona Orságová
Bc. Simona Orságová
Master's thesis
Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene
The quantity of beta-glucans and pentosans in barley varieties
Abstract:
Cílem diplomové práce bylo stanovit variabilitu obsahu neškrobových polysacharidů v zrnu sladovnického ječmene jarního (Bojos, Kangoo, Laudis 550, Malz, Sebastian, Xanadu), ozimého ječmene (Wintmalt), nesladovnických odrůdách ozimého ječmene (Jup, Lester, Nero), jarního ječmene (Azit, Tocada, Wiebke) a potravinářsky vhodných odrůdách ječmene jarního (AF Cesar, AF Lucius). Ze vzorků zrna ječmene byly …moreAbstract:
The aim of this thesis was to determine the variability of the quantity of non-starch polysaccharides in grain malting spring barley (Bojos, Kangoo, Laudis 550, Malz, Sebastian Xanadu), winter barley (Wintmalt) non- malting varieties of winter barley (Jup, Lester, Nero), spring barley (Azita, Tocada, Wiebke) and food suitable varieties spring barley (Cesar AF, AF Lucius). Samples of barley grains were …moreThesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D.
- Reader: Vratislav Psota, CSc.
Citation record
Full text of thesis
Accessibility: Prohlašuji, že jsem práci: Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene vypracovala samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Souhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách ve znění pozdějších předpisů a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování vysokoškolských závěrečných prací. Jsem si vědoma, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše. Prohlašuji, že jsem práci: Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene vypracovala samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Souhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách ve znění pozdějších předpisů a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování vysokoškolských závěrečných prací. Jsem si vědoma, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše.
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgronomyMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Ecotrophology
Theses on a related topic
-
Economic Evaluation of Precision Agriculture Application on Spring Barley Cultivation
Miloš Hána -
Seed vigor and its significance in enhancing barley production quality
Ivana Jovanović -
Transgenic barley with altered cytokinin content
Šárka Vyroubalová -
Mycotoxin contamination of spring barley in the chain barley grains - final product
Alexandra Malachová -
Identification and comparison of volatile carbonyls in different malts and barley using low pressure extraction with HPLC-DAD-MS/MS
Sebastian REICHEL -
The effect of elevated CO2 concentration, light regime and nitrogen nutrition on plant physiology and metabolism and response to subsequent drought and heat stress in barley
Hana Findurová -
Evaluation of complex metabolome of malting barley after the treatment by pulsed electric field
Michal Lazárek -
ARF family in barley and their role in crown-root initiation and development
Nikola KOŘÍNKOVÁ