Bc. Barbora VOLDÁNOVÁ

Bachelor's thesis

Vliv přídavku pektinů a vybraných monosacharidů na vybrané charakteristiky tavených sýrů

The effect of addition of pectins and monosaccharides on a selected charakteristics of processed cheese
Abstract:
Cílem této práce bylo zkoumat vliv různých přídavků monosacharidů (glukosy, fruktosy a galaktosy) na tvorbu gelu neesterifikovaného pektinu, který byl přidáván do modelového taveného sýra s obsahem 40% w/w sušiny a 50 % w/w tuku v sušině. V práci byly analyzovány a srovnány tyto vzorky: kontrolní vzorek, vzorky s přídavkem 0,2 nebo 0,4% w/w pektinu, vzorky s přídavkem 1% w/w monosacharidů a vzorky …more
Abstract:
The scope of this study was to investigate the influence of various solid cosolutes (glucose, fructose, galactose) on gelation of non-esterified pectin which was included in model processed cheese with 40% w/w dry matter and 50% w/w fat in dry matter. In the work, there were analyzed and compared following samples: the control samples, samples with 0,2 or 0,4% w/w of pectin, samples with 1% w/w of …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 6. 2008
Accessible from:: 2. 6. 2008
Identifier: 7824

Thesis defence

  • Date of defence: 18. 6. 2008
  • Supervisor: doc. Ing. František Buňka, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

VOLDÁNOVÁ, Barbora. Vliv přídavku pektinů a vybraných monosacharidů na vybrané charakteristiky tavených sýrů. Zlín, 2008. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 02. 06. 2008

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou od 2. 6. 2008 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plný text práce je k dispozici v elektronické podobě.

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Bachelor programme / field:
Chemistry and food technologies / Chemistry and food technologies