Citlivost střevních mléčných bakterií k metabolitům sulfát redukujících bakterií – Bc. Věra Kotrsová
Bc. Věra Kotrsová
Diplomová práce
Citlivost střevních mléčných bakterií k metabolitům sulfát redukujících bakterií
Sensitivity of intestinal lactic acid bacteria to metabolites of sulfate-reducing bacteria
Anotace:
Nedílnou součástí střevního mikrobiomu jsou nepochybně bakterie mléčného kvašení. Jejich přítomnost v zažívacím traktu je nezbytná pro jeho správné fungování. Během zánětlivého onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida, je počet mléčných bakterií redukován, zatímco množství sulfát redukujících bakterií narůstá. To zároveň vede ke zvýšení jejich metabolitu, sirovodíku. Inhibiční koncentrace a mechanismus …víceAbstract:
An integral part of the intestinal microbiota is undoubtedly formed by lactic acid bacteria. Their presence in the digestive tract is essential for its proper functioning. During inflammatory bowel disease, such as ulcerative colitis, lactic acid bacteria occurrence is reduced while sulfate-reducing bacteria occur widely in the intestine resulting in increase of their metabolite, hydrogen sulfide. …více
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 10. 5. 2019
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/ynth6/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 10. 6. 2019
- Vedoucí: doc. Mgr. Ivan Kushkevych, Ph.D.
- Oponent: doc. RNDr. Ladislava Bartošová, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Experimentální biologie / Speciální biologie
Práce na příbuzné téma
-
Sulfát redukující bakterie ústní dutiny
Martina Coufalová -
Sulfát redukující bakterie a záněty střeva
Pavla Fedrová -
Střevní sulfát redukující bakterie: morfologická a fyziologická charakteristika.
Oľga Leščanová -
Možnosti uchovávání sulfát redukujících bakterií
Aneta Kovářová -
Využití bakteriofágů proti sulfát redukujícím bakteriím
Jan Mašek -
Mikroskopické metody identifikace sulfát redukujících bakterií z různých ekotopů
Blanka Hýžová -
Charakteristika asimilační a disimilační sulfát redukce u střevních bakterii
Jiří Cejnar -
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová