Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch – Bc. Veronika Hanúsková
Bc. Veronika Hanúsková
Master's thesis
Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch
Development and Validation of HPLC Method for Determining of Bioactive Substances in Plant Extracts
Abstract:
Táto diplomová práca sa zameriava na vývoj HPLC metódy pre stanovenie vybraných bioaktívnych látok z rastliných extraktov. Presnejšie sa práca zaoberá separáciou vybraných flavonoidov a to rutínu, hesperidínu, naringínu, fenolpropanoidov: dihydrokumarínu, eskulínu a escínu a derivátom antrachinónu hypericínu. Tieto látky pochádzajú z rastlín: Pagaštan konský (Aesculus hippocastanum), Pohánka tatárska …moreAbstract:
This diploma thesis aims at the development of the HPLC method for identification and quntification of chosen bioactive substances from herbal extracts. More specifically, the thesis deals with the separation of particular flavonoids (rutin, hesperidin, naringin), phenylpropanoids (dihydrocoumarin, aesculin, aescin) and anthraquinone derivatives (hypericin). These substances originate from the following …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 5. 2016
Accessible from:: 17. 5. 2016
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HANÚSKOVÁ, Veronika. \textit{Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch}. Online. Master's thesis. Zlín: Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology. 2016. Available from: https://theses.cz/id/arlg69/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Hanúsková, Veronika. Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch. Zlín, 2016. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 17.5.2016
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou od 17. 5. 2016 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production
Theses on a related topic
-
Analýza obsahu rtuti v čajovém nálevu z třezalky tečkované (Hypericum perforatum)
Karolína Grégrová -
Analýza elektroaktivních látek v třezalce tečkované (Hypericum perforatum)
František DOKTOR -
Vztah půdní semenné banky a aktuální vegetace na loukách a úhorech v NP Podyjí
Jana Kůrová -
HPLC analýza aromatických látek odvozených od antrachinonu v třezalce tečkované (Hypericum perforatum L.)
Iva Houdková