Bc. Veronika Hanúsková

Master's thesis

Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch

Development and Validation of HPLC Method for Determining of Bioactive Substances in Plant Extracts
Abstract:
Táto diplomová práca sa zameriava na vývoj HPLC metódy pre stanovenie vybraných bioaktívnych látok z rastliných extraktov. Presnejšie sa práca zaoberá separáciou vybraných flavonoidov a to rutínu, hesperidínu, naringínu, fenolpropanoidov: dihydrokumarínu, eskulínu a escínu a derivátom antrachinónu hypericínu. Tieto látky pochádzajú z rastlín: Pagaštan konský (Aesculus hippocastanum), Pohánka tatárska …more
Abstract:
This diploma thesis aims at the development of the HPLC method for identification and quntification of chosen bioactive substances from herbal extracts. More specifically, the thesis deals with the separation of particular flavonoids (rutin, hesperidin, naringin), phenylpropanoids (dihydrocoumarin, aesculin, aescin) and anthraquinone derivatives (hypericin). These substances originate from the following …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 5. 2016
Accessible from:: 17. 5. 2016

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Hanúsková, Veronika. Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch. Zlín, 2016. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 17.5.2016

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou od 17. 5. 2016 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production