Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch – Bc. Veronika Hanúsková
Bc. Veronika Hanúsková
Diplomová práce
Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch
Development and Validation of HPLC Method for Determining of Bioactive Substances in Plant Extracts
Anotace:
Táto diplomová práca sa zameriava na vývoj HPLC metódy pre stanovenie vybraných bioaktívnych látok z rastliných extraktov. Presnejšie sa práca zaoberá separáciou vybraných flavonoidov a to rutínu, hesperidínu, naringínu, fenolpropanoidov: dihydrokumarínu, eskulínu a escínu a derivátom antrachinónu hypericínu. Tieto látky pochádzajú z rastlín: Pagaštan konský (Aesculus hippocastanum), Pohánka tatárska …víceAbstract:
This diploma thesis aims at the development of the HPLC method for identification and quntification of chosen bioactive substances from herbal extracts. More specifically, the thesis deals with the separation of particular flavonoids (rutin, hesperidin, naringin), phenylpropanoids (dihydrocoumarin, aesculin, aescin) and anthraquinone derivatives (hypericin). These substances originate from the following …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 5. 2016
Zveřejnit od: 17. 5. 2016
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
HANÚSKOVÁ, Veronika. \textit{Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch}. Online. Diplomová práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/arlg69/.
Jak správně citovat práci
Hanúsková, Veronika. Vývoj a validácia HPLC metódy pre stanovenie bioaktívnych látok v rastlinných extraktoch. Zlín, 2016. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 17.5.2016
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 17. 5. 2016 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie tuků, detergentů a kosmetiky
Práce na příbuzné téma
-
Analýza obsahu rtuti v čajovém nálevu z třezalky tečkované (Hypericum perforatum)
Karolína Grégrová -
Analýza elektroaktivních látek v třezalce tečkované (Hypericum perforatum)
František DOKTOR -
Vztah půdní semenné banky a aktuální vegetace na loukách a úhorech v NP Podyjí
Jana Kůrová -
HPLC analýza aromatických látek odvozených od antrachinonu v třezalce tečkované (Hypericum perforatum L.)
Iva Houdková