Aplikace molekulárně biologických metod při detekci genů a degradaci vybraných mikrobiálních metabolitů v potravinách – Ing. Hana Pištěková
Ing. Hana Pištěková
Disertační práce
Aplikace molekulárně biologických metod při detekci genů a degradaci vybraných mikrobiálních metabolitů v potravinách
Application of molecular biological methods for the detection of genes and degradation of selected microbial metabolites in foodstuffs
Anotace:
Tato disertační práce je zaměřena na detekci a kvantifikaci bakteriálních genů kódujících enzymy, jež se podílí na degradaci biogenních aminů (BA). Teoretická část předkládané práce pojednává o toxicitě BA, jejich výskytu v potravinách, faktorech, které se podílí na jejich vzniku i možnostech degradace těchto bakteriálních metabolitů. Zvláště se pak zabývá molekulárně biologickými metodami aplikovanými …víceAbstract:
This dissertation is focused on the detection and quantification of bacterial genes encoding enzymes involved in the degradation of biogenic amines (BA). The theoretical part of the presented work deals with the toxicity of BA, their occurrence in food, the factors that contribute to their formation and the possibility of degradation of these bacterial metabolites. In particular, it deals with molecular …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 7. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 22. 9. 2020
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
PIŠTĚKOVÁ, Hana. \textit{Aplikace molekulárně biologických metod při detekci genů a degradaci vybraných mikrobiálních metabolitů v potravinách}. Online. Disertační práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/b00lc9/.
Jak správně citovat práci
Pištěková, Hana. Aplikace molekulárně biologických metod při detekci genů a degradaci vybraných mikrobiálních metabolitů v potravinách. Zlín, 2020. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáDoktorský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Studium degradace biogenních aminů
Irena Butor -
Studium degradace biogenních aminů v potravinách v závislosti na vybraných technologických parametrech
Lucie Klementová -
Skríning non-starterových bakterií izolovaných z potravin na schopnost degradace biogenních aminů
Vendula Molková -
Produkce a degradace biogenních aminů pivovarsky významnými mikroorganizmy
Jana Žáková -
Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů
Štěpán Beneš -
Posouzení aktivity protektivní kultury na vývoj obsahu biogenních aminů v sýrech
Natálie Krčmová -
Vývoj obsahu biogenních aminů v průběhu zrání sýrů v závislosti na použité doplňkové kultuře
Martina Škrabalová -
Možnosti redukce obsahu biogenních aminů vybranými bakteriemi rodu Lactobacillus
Štěpán Beneš