Bc. Magda Janoušková
Bachelor's thesis
Biogenní aminy
Biogenic amines
Abstract:
Teoretická část je zaměřena na zastoupení a funkci biogenních aminů v lidském těle, na výskyt v jednotlivých skupinách potravin a na souvislost příjmu biogenních aminů v potravě s medicínou a farmacií. Praktická část se zabývá zhodnocením skladby potravy tří pacientů, u kterých je možné riziko lékové interakce s biogenními aminy. K zjištění údajů o skladbě potravy byl použit 24-hodinový recallAbstract:
The theoretical part is focused on the presence and function of biogenic amines in human body, incidence of biogenic amines in various food categories and link the consumption of biogenic amines in food to medicine and pharmacy. The practical part concerns in evaluation of composition of three patienťs food, by which the risk of the interaction between medicaments and biogenic amines is possible. The …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 5. 2010
Identifier:
https://is.muni.cz/th/c5ria/
Thesis defence
- Date of defence: 1. 6. 2010
- Supervisor: RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
- Reader: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Specializations in Health Science / Dietitian
Theses on a related topic
-
Manufacture of Selected Cheese Groups from Greece and Presence of Biogenic Amines
Richardos-Nikolaos SALEK -
Validace HPLC metody stanovení biogenních aminů po derivatizaci heteroboranem
Viktor GREGUŠ -
Stanovení biogenních aminů ve víně
Michaela Novotná -
Stanovení biogenních aminů ve víně
Michaela Novotná -
Výskyt Listeria monocytogenes v potravinách
Anna Lišková -
Výskyt amygdalinu v potravinách a krmivech
Kseniia Fadeeva -
Výskyt Bacillus cereus v potravinách
Jana Podobová -
Výskyt rizikových prvků v potravinách
Lenka Bartošová