Úloha dietetických lipidů v rozvoji nádorového onemocnění střeva – Mgr. Zuzana Tylichová, Ph.D.
Mgr. Zuzana Tylichová, Ph.D.
Disertační práce
Úloha dietetických lipidů v rozvoji nádorového onemocnění střeva
The role of dietary lipids in colon cancer development
Anotace:
Kolorektální karcinom může být významně ovlivněn dietetickými faktory, zvláště specifickými mastnými kyselinami, které jsou důležitými modulátory různých fyziologických funkcí a významně přispívají k udržení homeostázy střevního epitelu. Butyrát, mastná kyselina s krátkým řetězcem vznikající fermentací vlákniny ve střevě, a kyselina dokosahexaenová (DHA), nejdelší a nejvíce nenasycená mastná kyselina …víceAbstract:
Colon cancer can be significantly influenced by dietary factors, especially by specific fatty acids that are important modulators of various physiological functions and significantly contribute to maintenance of intestinal epithelium homeostasis. Dietary fatty acids – short chain fatty acid butyrate, arising from microbial fiber fermentation, and n-3 polyunsaturated docosahexaenoic acid (DHA), the …více
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 5. 2018
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/lrtai/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 27. 6. 2018
- Vedoucí: prof. RNDr. Jiřina Hofmanová, CSc.
- Oponent: prof. RNDr. Peter Fedoročko, Ph.D., doc. Mgr. Jan Bouchal, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaDoktorský studijní program / obor:
Biologie (čtyřleté) / Fyziologie živočichů