Úloha dietetických lipidů v rozvoji nádorového onemocnění střeva – Mgr. Zuzana Tylichová, Ph.D.
Mgr. Zuzana Tylichová, Ph.D.
Doctoral thesis
Úloha dietetických lipidů v rozvoji nádorového onemocnění střeva
The role of dietary lipids in colon cancer development
Abstract:
Kolorektální karcinom může být významně ovlivněn dietetickými faktory, zvláště specifickými mastnými kyselinami, které jsou důležitými modulátory různých fyziologických funkcí a významně přispívají k udržení homeostázy střevního epitelu. Butyrát, mastná kyselina s krátkým řetězcem vznikající fermentací vlákniny ve střevě, a kyselina dokosahexaenová (DHA), nejdelší a nejvíce nenasycená mastná kyselina …moreAbstract:
Colon cancer can be significantly influenced by dietary factors, especially by specific fatty acids that are important modulators of various physiological functions and significantly contribute to maintenance of intestinal epithelium homeostasis. Dietary fatty acids – short chain fatty acid butyrate, arising from microbial fiber fermentation, and n-3 polyunsaturated docosahexaenoic acid (DHA), the …more
Language used: English
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 5. 2018
Identifier:
https://is.muni.cz/th/lrtai/
Thesis defence
- Date of defence: 27. 6. 2018
- Supervisor: prof. RNDr. Jiřina Hofmanová, CSc.
- Reader: prof. RNDr. Peter Fedoročko, Ph.D., doc. Mgr. Jan Bouchal, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceDoctoral programme / field:
Biology (4-years) / Animal Physiology