Opiové alkaloidy v máku a potravinách s makovou náplní – Bc. Kateřina Drabová
Bc. Kateřina Drabová
Diplomová práce
Opiové alkaloidy v máku a potravinách s makovou náplní
Opium alkaloids in poppy seeds and poppy-filled foods
Anotace:
Mák se historicky používá jako léčivá rostlina, díky alkaloidům, které jsou obsaženy zejména v tobolce a při naříznutí jsou součástí bílého latexu – opia. Je užívaný i jako potravina, zejména v pekárenské výrobě, ale i na posyp či jako přísada do hlavních jídel. Maková semena jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné. Semena obsahují i vlákninu, vitamin E a především vápník …víceAbstract:
Poppy seed has historically been used as a medicinal plant, thanks to alkaloids, which are mainly contained in the capsule and when cut are part of the white latex – opium. It is also used as a food, especially in bakery production, but also for sprinkling or as an ingredient in main meals. Poppy seeds are rich in unsaturated fatty acids, which are beneficial to health. The seeds also contain fibre …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 20. 5. 2024
- Vedoucí: Ing. Vlastimil Mikšík, Ph.D.
- Oponent: Tomáš Kratina, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
DRABOVÁ, Kateřina. \textit{Opiové alkaloidy v máku a potravinách s makovou náplní}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/b33sr9/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Bezpečnost potravin a dodržování bezpečnostních předpisů ve vybraném hotelu
Ademi Akhmetova -
Impact of foreign direct Investments and government expenditure in agri-food sector to food availibility in Ghana between 2001 -- 2010.
Martin Páral -
Pokryvnost listoví a obsah fotosynteticky aktivních pigmentů u máku setého (Papaver somniferum L.) ve vztahu k ranosti a obsahu morfinu
Žaneta Hlídková -
Assessment of the financial position and performance of a chosen Russian company operating in the natural gas industry
Roman Mak -
Marketingový pohled na mezinárodní spolupráci Moravské galerie v Brně a MAK Wien.
Kristýna Rusňaková -
Mak siaty ako prírodný zdroj ópiových alkaloidov
Michaela Gállová -
Mák - obsahové látky v semenech máku a makovině
Matyáš Chalupný -
Mák – zdroj minerálních látek a důležitých živin
Natálie Moravcová
Název
Vložil
Vloženo
Práva