Bc. Monika Drábková

Master's thesis

Zavedení metody lyofilizace probiotických kultur pro výzkumné účely

Implementation of the lyophilization method in probiotic cultures for research purposes
Abstract:
Experimentální část této diplomové práce se zaměřuje na sledování životaschopnosti a stability u lyofilizovaných probiotických kultur v průběhu skladování (při 4 °C, -20 °C). Dále se zabývá porovnáváním vlivu vybraných protektivních látek u těchto bakterií na přežití procesu lyofilizace. Stanovení počtu životaschopných bakterií bylo provedeno pomocí kultivačních metod v termínech po 5, 10 a 20 dnech …more
Abstract:
The experimental part of this thesis focuses on monitoring the viability and stability of lyo-philized probiotic cultures during storage (at 4 °C, -20 °C). Further it deals with the compa-rison of the influence of selected protective substances of these bacteria on the survival of the lyophilization process. The assessment of the number of viable bacteria was carried out using cultivation methods at …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 4. 5. 2022

Thesis defence

  • Date of defence: 1. 6. 2022
  • Supervisor: Ing. Gabriela Franke, Ph.D.
  • Reader: Vlasta Stancová, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Master programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology

Theses on a related topic