Vliv monoacylglycerolů na růst kvasinek a plísní v přírodních ovocných šťávách – Bc. Zdeněk MÁČALÍK
Bc. Zdeněk MÁČALÍK
Diplomová práce
Vliv monoacylglycerolů na růst kvasinek a plísní v přírodních ovocných šťávách
Effect of monoacylglycerols on the growth of yeasts and molds in fruit juices
Anotace:
Monoacylglyceroly patří k významným potravinářským aditivům s širokými možnostmi použití. Tato práce se zabývá inhibičními účinky tří monoacylglycerolů (1-monokaprin, 1-monolaurin, 1-monoacylglycerol kyseliny 1-adamantankarboxylové) a jejich kombinací na růst kvasinek a mikromycet v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách. Výsledky ukazují, že 1-monokaprin je schopen po určitou dobu zastavit …víceAbstract:
Monoacylglyceroles are important food additives with many uses. This master thesis deals with the inhibitory effects of three monoacylglycerols (1-monocaprin, 1-monolaurin, 1-monoacylglycerol of 1-adamantanecarboxylic acid) and their combinations on the growth of yeasts and filamentous fungi in vitro and in natural fruit juices. The results showed that the most efficient is 1-monocaprin, which is capable …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2011
Identifikátor:
22816
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2011
Citační záznam
Jak správně citovat práci
MÁČALÍK, Zdeněk. Vliv monoacylglycerolů na růst kvasinek a plísní v přírodních ovocných šťávách. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Práce na příbuzné téma
-
Kvasinky způsobující otitidy u psů a možnosti jejich terapie mykoparazitickou houbou Pythium oligandrum
Václava Hrabětová -
Kvasinky jako součást mikrobioty osidlující potravinové suroviny a potraviny
Kateřina Ferbyová -
Kvasinky a jejich biotechnologické využití
Natálie Stankovičová -
Vliv konopných kalhotek na kvasinky a gynekologické problémy
Vanesa Bezová -
Kvasinky polyfyletického rodu Cryptococcus - ich vlastnosti a výskyt v prírode
Natália Švecová -
Aditivní inhibiční účinky antibiotik a přírodních látek na kvasinky rodu Candida
Zdeněk Kodeš -
Chitinasa z psychrofilní kvasinky Cryptococcus victoriae
Tomáš Engl -
Chladově aktivní amylasa z kvasinky Mrakiella aquatica
Petra Tichá