Michaela RAŠKOVÁ

Bachelor's thesis

MALDI hmotnostní spektrometrie proteinů ve vzorcích vína: použití interních proteinových standardů pro kvantifikaci

MALDI mass spectrometry of proteins in wine samples: use of internal protein standards for quantification
Abstract:
Množství proteinů ve víně dosahuje několika desítek až stovek miligramů na litr. Proteiny pocházejí z hroznů, ale také mohou pocházet z kvasinek fermentujících mošt. U bílých vín může docházet vlivem špatných skladovacích podmínek k tvorbě proteinového zákalu. Hlavními rozpustnými proteiny v lahvovém víně jsou PR proteiny ("pathogenesis related"). Množství těchto proteinů ve víně ovlivňuje řada faktorů …more
Abstract:
The amount of protein in wine reaches several ten to hundred milligrams per litre. Proteins are derived from grape berries but may also come from the yeast that ferments must. White wines can cause turbidity due to inappropriate storage conditions. The major soluble proteins in bottled wine are pathogenesis-related. Their concentration is influenced by the harvesting technique used (manual/mechanical …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2022

Thesis defence

  • Supervisor: prof. Mgr. Marek Šebela, Dr.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

RAŠKOVÁ, Michaela. MALDI hmotnostní spektrometrie proteinů ve vzorcích vína: použití interních proteinových standardů pro kvantifikaci. Olomouc, 2022. bakalářská práce (Bc.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Přírodovědecká fakulta

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI, Přírodovědecká fakulta