Mgr. Karla Krčálová

Bachelor's thesis

Nutriční aspekty kyseliny šťavelové

Nutritional aspects of oxalic acid
Anotácia:
Kyselina šťavelová je toxická složka rostlin, avšak pouze některé obsahují takové množství, které je pro člověka škodlivé. Je běžnou složkou ovoce a zeleniny, dále obilovin, některých alternativních plodin a pochutin. Ve vyšších koncentracích se vyskytuje především v reveni, špenátu a mangoldu, nebo také v čaji a kakau. Pro kyselinu šťavelovou je charakteristické, že snadno tvoří s ionty kovů soli …viac
Abstract:
An oxalic acid is poisonous plants component, but only some of plants contain the oxalic acid quantity that is harmful to humans. It is an ususal component of fruit and vegetables and cereals, some of alternative crops and beverages. It occurs in high concentrations mainly in the rhubarb, the spinach and the mangold and also in the tea or the cacao. For the oxalic acid is characteristic forms of salt …viac
 
 
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 8. 2009

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 4. 9. 2009
  • Vedúci: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
  • Oponent: doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta

Masaryk University

Faculty of Medicine

Bachelor programme / odbor:
Specializations in Health Science / Dietitian