Vliv teploty a silic na inaktivaci patogenních mikroorganismů v jablečno-řepném moštu – Bc. Markéta Tvrdá
Bc. Markéta Tvrdá
Master's thesis
Vliv teploty a silic na inaktivaci patogenních mikroorganismů v jablečno-řepném moštu
Inactivation of pathogenic microorganisms in apple-beet juice by essential oils and heat treatment
Abstract:
Cílem této diplomové práce bylo ověřit účinnost silic jako konzervantů ovocnězeleninové šťávy v kombinaci s teplotním ošetřením proti schopnosi přežití patogenních organismů (E. coli a Salmonella). Ovocné a zeleninové šťávy jsou důležitým zdrojem ve vodě rozpustných vitaminů a minerálních látek, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Avšak velkou nevýhodou je jejich nízká odolnost vůči kažení …moreAbstract:
This work aimed to test the effectivity of essential oils combined with the thermal treatment against the viability of pathogenic organisms (E. coli and Salmonella) of apple-beet juice. Fruit and vegetable juices are an important source in water-soluble vitamins and minerals, which has a beneficial impact on human health. However, their big disadvantage is low resistance to spoilage caused by microbial …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Matěj Božik
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
TVRDÁ, Markéta. \textit{Vliv teploty a silic na inaktivaci patogenních mikroorganismů v jablečno-řepném moštu}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/c3r9wb/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Farm Products Quality and Processing / Farm Products Quality and Processing
Theses on a related topic
-
Vavřínový esenciální olej
Monika Vokálová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights