Vliv receptury a délky zrání na obsah biogenních aminů ve zrajících sýrech – Bc. Adéla Trusinová
Bc. Adéla Trusinová
Master's thesis
Vliv receptury a délky zrání na obsah biogenních aminů ve zrajících sýrech
Effect of recipe and time of ripening on the content of biogenic amines in ripening cheeses
Abstract:
Diplomová práce je zaměřena na obsah biogenních aminů (kadaverin, histamin, 2-fenylethylamin, tyramin a tryptamin) v závislosti na době zrání ve 3 variantách zrajících sýrů (kontrolní vzorek, vzorek s lakázou v těstě sýru, vzorek s lakázou na povrchu sýru). Dále se práce zaměřuje na vliv přidání lakázy do těsta a na povrch sýrů. Část teoretická je zaměřena na význam a výskyt biogenních aminů v potravinách …moreAbstract:
The diploma thesis is focused on the content of biogenic amines (cadaverine, histamine, 2-phenylethylamine, tyramine and tryptamine) depending on the ripening time in 3 varieties of maturing cheeses (control sample, sample with laccase in the cheese dough, sample with laccase on the surface of the cheese). Furthermore, the work focuses on the effect of adding laccase to the dough and on the surface …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 30. 5. 2023
- Supervisor: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
- Reader: Michal Kosař, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
TRUSINOVÁ, Adéla. \textit{Vliv receptury a~délky zrání na obsah biogenních aminů ve zrajících sýrech}. Online. Master's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2023. Available from: https://theses.cz/id/ctoko9/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / specializace:
Food and Beverage Human Nutrition / Human Nutrition
Theses on a related topic
-
Obsah biologicky aktivních aminů v průběhu skladování u vybraných druhů zrajících sýrů
Simona HYBŠOVÁ -
Výskyt biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech po ukončení doby spotřeby
Klára VODEHNALOVÁ -
Biogenní aminy a jejich význam v potravinách
Michaela Vlčková -
Biogenní aminy ve víně
Liana Leshchuk -
Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Ivana Huňová -
Biogenní aminy
Magda Janoušková -
Biogenní aminy v pivu
Dagmar Čiháková -
Biogenní aminy ve fermentovaných mléčných výrobcích
Kristýna Bubelová