Vliv receptury a délky zrání na obsah biogenních aminů ve zrajících sýrech – Bc. Adéla Trusinová
Bc. Adéla Trusinová
Diplomová práce
Vliv receptury a délky zrání na obsah biogenních aminů ve zrajících sýrech
Effect of recipe and time of ripening on the content of biogenic amines in ripening cheeses
Anotace:
Diplomová práce je zaměřena na obsah biogenních aminů (kadaverin, histamin, 2-fenylethylamin, tyramin a tryptamin) v závislosti na době zrání ve 3 variantách zrajících sýrů (kontrolní vzorek, vzorek s lakázou v těstě sýru, vzorek s lakázou na povrchu sýru). Dále se práce zaměřuje na vliv přidání lakázy do těsta a na povrch sýrů. Část teoretická je zaměřena na význam a výskyt biogenních aminů v potravinách …víceAbstract:
The diploma thesis is focused on the content of biogenic amines (cadaverine, histamine, 2-phenylethylamine, tyramine and tryptamine) depending on the ripening time in 3 varieties of maturing cheeses (control sample, sample with laccase in the cheese dough, sample with laccase on the surface of the cheese). Furthermore, the work focuses on the effect of adding laccase to the dough and on the surface …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 30. 5. 2023
- Vedoucí: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
- Oponent: Michal Kosař, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / specializace:
Potravinářství a výživa člověka / Výživa člověka
Práce na příbuzné téma
-
Obsah biologicky aktivních aminů v průběhu skladování u vybraných druhů zrajících sýrů
Simona HYBŠOVÁ -
Výskyt biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech po ukončení doby spotřeby
Klára VODEHNALOVÁ -
Detekce biogenních aminů v průběhu zrání přírodních sýrů
Andrea ČABLOVÁ -
Biogenní aminy a jejich význam v potravinách
Michaela Vlčková -
Biogenní aminy ve víně
Liana Leshchuk -
Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Ivana Huňová -
Biogenní aminy
Magda Janoušková -
Biogenní aminy v pivu
Dagmar Čiháková