Příprava 1-monoacylglycerolu z kyseliny perfluoroundekanové a testování antimikrobní aktivity – Bc. Zdenka NĚMCOVÁ
Bc. Zdenka NĚMCOVÁ
Diplomová práce
Příprava 1-monoacylglycerolu z kyseliny perfluoroundekanové a testování antimikrobní aktivity
Preparation 1-monoacylglycerol from perfluoroundecanoic acid and testing anti-microbial activity
Anotace:
Tato práce je zaměřena na přípravu 1-monoacylglycerolu z perfluoroundekanové kyseliny. 1- monoacylglycerol byl připraven adicí kyseliny na glycidol nukleofilním otevřením epoxidového kruhu za přítomnosti chromitého katalyzátoru. Po rekrystalizaci z ethanolu bylo dosaženo 90% konverze. K analytické charakterizaci byly použity metody TLC a HPLC. Dále je práce zaměřena na testování vyrobeného produktu …víceAbstract:
This work is focused on preparation of 1-monoacylglycerol from perfluoroundecanoic acid. 1- monoacylglycerol was prepared by the addition of the acid to glycidol by nucleophilic epoxide ring opening catalyzed by Cr3+ catalyst. After recrystallization from ethanol 90 % coversion was achieved. Reaction products were characterized by TLC and HPLC. Further the work is focused on testing prepared products …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 5. 2010
Identifikátor:
14692
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2010
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
NĚMCOVÁ, Zdenka. \textit{Příprava 1-monoacylglycerolu z kyseliny perfluoroundekanové a testování antimikrobní aktivity}. Online. Diplomová práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2010. Dostupné z: https://theses.cz/id/dnonzp/.
Jak správně citovat práci
NĚMCOVÁ, Zdenka. Příprava 1-monoacylglycerolu z kyseliny perfluoroundekanové a testování antimikrobní aktivity. Zlín, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Práce na příbuzné téma
-
Stanovení potravinářských barviv metodami TLC a ITP
Anna-Marie Malíková -
Izolace vybraných sekundárních metabolitů ze stélek různých druhů lišejníků pomocí TLC
Adéla Nosková -
Využití chromatografie na tenké vrstvě (TLC) k frakcionaci huminových látek
Nela Hegrová -
Analýza barviv ve vybraných potravinářských matricích pomocí TLC-ESI-MS
Adriana Ščurková -
Porovnání účinnosti preparativní HPLC a TLC
Eva JORDÁNOVÁ -
Vývoj HPLC a TLC metody pro syntézu nových biologicky aktivních derivátů indolu
Markéta PONÍŽILOVÁ