Ing. Miroslav ŠIVEL
Doctoral thesis
Lutein v doplňcích stravy
Lutein in Dietary Supplements
Abstract:
Dizertační práce řeší problematiku obsahu významného karotenoidu luteinu v extraktech z aksamitníku vzpřímeného (Tagetes erecta L.) používaných pro komerční účely. Cílem dizertační práce bylo nalezení spolehlivé a přesné metody stanovení obsahu luteinu v doplňcích stravy dostupných na trhu v České republice. Základní metodou je RP-HPLC s UV-VIS detekcí. HPLC je všeobecně přijímána jako moderní metoda …moreAbstract:
This Doctoral Thesis deals with questions relating to the content of the significant carotenoid - lutein, in Marigold (Tagetes erecta L.) flower extracts, used for commercial purposes. A reliable and accurate determination method of lutein in dietary supplements which are available on the market in the Czech Republic was established. The basic method is High-performance Liquid Chromatography (further …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 6. 12. 2012
Accessible from:: 6. 12. 2012
Thesis defence
- Date of defence: 22. 1. 2013
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
ŠIVEL, Miroslav. Lutein v doplňcích stravy. Zlín, 2012. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 6.12.2012
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou od 6. 12. 2012 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyDoctoral programme / field:
Food Chemistry and Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Dynamika změn obsahu pigmentů lutein epoxidového cyklu u jehlic smrku vystaveného rozdílným světelným podmínkám
Sandra CHARVÁTOVÁ -
Stanovení biologicky aktivních látek, zejména karotenoidů, pomocí technik hmotnostní spektrometrie a určení vybraných vlastností luteinu
Barbora HRVOLOVÁ -
Porovnání vlastností standardů luteinu pořízených od různých firem
Monika TRUDIČOVÁ -
Stanovení antioxidační aktivity luteinu
Nikola STRAČÁNKOVÁ -
Stanovení celkového luteinu a charakterizace forem jeho výskytu v potravinách a doplňcích stravy
Petra Pavelková -
Luteín - filter modrého svetla
Karin ŽÁCKA -
Termo a fotostabilita luteinu a zeaxantinu - optimalizace extrakce a význam jejich izomerních forem
Barbora HRVOLOVÁ