Vliv výživy na nekariézní procesy v dutině ústní – Bc. Markéta Novotná
Bc. Markéta Novotná
Master's thesis
Vliv výživy na nekariézní procesy v dutině ústní
The Impact of Diet on Non-carious Processes in the Oral Cavity
Abstract:
Hlavním cílem práce bylo poukázat na vliv výživy, a to konkrétně konzumace kyselých nápojů, na vznik nekariézních defektů v dutině ústní. Právě nápoje s nízkou hodnotou pH mohou způsobovat rozsáhlé defekty tvrdých zubních tkání.V pokusu v rámci této práce jsem použila vzorky extrahovaných zubů, které jsem podrobila působení čtyř různých typů nápojů po předem stanovenou dobu. Následně jsem fotograficky …moreAbstract:
The main objective of this work was to point out the influence of diet, specifically consumption of sour beverages, on the non-carious defects formation in the oral cavity. Beverages with low pH may cause extensive defects in hard tooth tissues.In the experiment I used extracted teeth, which I have tested in four different beverages for given period of time. Afterwards I have taken pictures of the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Boris Hučko, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
NOVOTNÁ, Markéta. \textit{Vliv výživy na nekariézní procesy v dutině ústní}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/e5x2g1/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Dietary practices of Hutterites studied by stable isotope analysis
Lucia Krnáčová -
Dietary Adequacy among the native Eskimo
Ondřej Lang -
Stravovací návyky populace v ČR
Simona Vacíková -
Stravovací návyky obyvatelstva v České republice
Margarita Shutkina -
Stravovací návyky pacientů před a po diagnostikování onemocnění Morbus Crohn
Kristýna Stloukalová -
Slazené nápoje ve výživě adolescentů
Karolína Otavová -
Aspekty výživy psa metodami "Bone and Raw Food Diet" (BARF) a "Raw Meat-based Diet" (RMBD)
Štěpánka Klánová -
Hodnocení kvality stravy u pacientů s indikací některé ze základních diet
Klára VAŇKOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights