Vyhledávání potenciálních lektinů v luštěninách – Bc. Žaneta Svobodová
Bc. Žaneta Svobodová
Bachelor's thesis
Vyhledávání potenciálních lektinů v luštěninách
Searching for potential lectins in legumes
Abstract:
Lektiny jsou proteiny neimunitního původu schopné rozpoznávat a reverzibilně vázat různé sacharidové struktury. Tato práce se zabývá vyhledáváním lektinů z luštěnin, pomocí laboratorních metod z rostliny Adenanthera pavonina a pomocí bioinformatických metod z jetelu lučního (Trifolium pratense). Pomocí laboratorních metod byl nalezen potenciální lektin, který má hemaglutinační aktivitu. Na základě …moreAbstract:
Lectins are multivalent proteins of non-immunne origin which recognize and bind reversibly diverse sugar structures. This thesis deals with identification of lectins in legumes, in Adenathera pavonina by laboratory methods and in red clover (Trifolium pratense) by bioinformatic methods. Potential lectin with hemagglutination activity was found using laboratory methods. Proteins in red clover (Trifolium …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 11. 5. 2017
Identifier:
https://is.muni.cz/th/gdu8q/
Thesis defence
- Date of defence: 14. 6. 2017
- Supervisor: Mgr. Lenka Malinovská, Ph.D., prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biochemistry / Chemoinformatics and Bioinformatics
Theses on a related topic
-
Molecular characterisation of stolbur phytoplasma infecting red clover in the Czech Republic
Pavla KOLOUŠKOVÁ -
Preparation of experimental sourdoughs based on legume flours
Lenka Nguyenová Xuanová