Bc. Hak Hak

Bachelor's thesis

Analýza překladu jídelních lístků

The Analysis of the Translation of the Restaurant Menus
Abstract:
Tématem této bakalářské práce je analýza postupu jednotlivých restaurací při překládání jídelních lístků do angličtiny a jejich následná srozumitelnost pro rodilé i nerodilé mluvčí a vztah mezi zvoleným postupem při překladu a jeho případnou chybovostí. V první teoretické části jsou vymezené základní pojmy jako jídelní lístek, překlad, postup, slovník. V analytické části porovnáváme metodou komparace …more
Abstract:
The theme of this bachelor thesis is analysis and comparison of methods that are used for restaurant menu translations at individual restaurants, and how these methods affect an error rate and comprehensibility for both native and non-native speakers. The first theoretical part is set to determine fundamental terms such as restaurant menu, translations, method, dictionary. The analytical part is to …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2022

Thesis defence

  • Date of defence: 6. 6. 2022
  • Supervisor: Mgr. Lucie Bartošová
  • Reader: Ing. Kateřina Homutová

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • no one
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Vysoká škola hotelová a ekonomická