Porovnání stravitelnosti bílkovin jedlého hmyzu s jinými bílkovinami – Dominika Křížová
Dominika Křížová
Bachelor's thesis
Porovnání stravitelnosti bílkovin jedlého hmyzu s jinými bílkovinami
Comparison of edible insect proteins digestibility with other proteins
Anotácia:
Přestože byl hmyz prokazatelně konzumován již australopitéky, systematický vědecký výzkum využití hmyzu jako potenciálního krmiva hospodářských zvířat a následně i pro výživu lidí byl zahájen až na konci šedesátých let minulého století. Do legislativy EU tato nová potravina vstupuje na přelomu minulého století. V současnosti je v EU schváleno celkem sedm druhů hmyzu pro krmné účely a tři druhy využitelných …viacAbstract:
Although insects have already been consumed by Australopithecus, systematic scientific research of the potential use of insects as a livestock feed did not begin until the late 1960s. This novel food enters EU legislation at the turn of the last century. At present, seven insect species are appproved for feeding purposes and five species used in human nutrition in the EU. It is not feasible to meaningfully …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: Ing. Petra Škvorová
- Oponent: Luboš Paznocht, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KŘÍŽOVÁ, Dominika. \textit{Porovnání stravitelnosti bílkovin jedlého hmyzu s~jinými bílkovinami}. Online. Bakalárska práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/edzhvk/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Práce na příbuzné téma
-
Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě
Aneta ŽALKOVSKÁ -
Syrovátkový protein ve výživě člověka
Kristýna Dvořáková
Názov
Vložil
Vložené
Práva