Veronika MITUROVÁ
Bachelor's thesis
Antioxidanty - syntetické a přírodní látky
Antioxidants - synthetic and natural substances
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou přírodních antioxidantů (fenolové kyseli-ny, flavonoidy, karotenoidy, glykosidy, kurkuminoidy, a další) a syntetických antioxidantů (BHA, BHT, TBHQ, galláty). Popisuje změny při oxidaci snadno oxidovatelných složek potravin (především tuků). Také jsou zde popsány metody stanovení antioxidační aktivity antioxidantů (DPPH, ABTS, ORAC, FRAP, atd.).Abstract:
This bachelor thesis deals with the characteristics of natural antioxidants (phenolic acids, flavonoids, carotenoids, glycosides, kurkuminoids, and others) and synthetic antioxidants (BHA, BHT, TBHQ, gallates). The are also described changes in the oxidation of easily oxidised food ingredients, especially fats, and methods for the determination of antioxidant activity (DPPH, ABTS, ORAC, FRAP, TEAC …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 5. 2009
Accessible from:: 25. 5. 2009
Identifier:
7718
Thesis defence
- Date of defence: 9. 9. 2009
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
MITUROVÁ, Veronika. Antioxidanty - syntetické a přírodní látky. Zlín, 2009. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 25. 05. 2009
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou od 25. 5. 2009 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and food technologies / Chemistry and food technologies
Theses on a related topic
-
Antioxidanty ve výživě hospodářských zvířat
Ela Bieleschová -
Syntetické antioxidanty a jejich klinická relevance v potravinářském a farmaceutickém průmyslu
Marie Váňová -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita v různě zbarvených hlízách odrůd brambor
Sebastian Holaza -
Struktura antioxidantů a antioxidační aktivita cideru
Tereza KOVÁČOVÁ -
Antioxidační aktivita vybraných antioxidantů pro oxidačně zasychající nátěrové hmoty.
Radek Janecký -
Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu
Natálie Kaserová -
Oxidace proteinů a lipidů u ryb: dráhy, kinetika a produkty
Nima HEMATYAR -
Inhibice oxidace lipidů během smažení pomocí přírodních antioxidantů
Alena Bulínová