Význam a analýza lepku v potravinách, bezlepková výživa – Jan Zouhar
Jan Zouhar
Bakalářská práce
Význam a analýza lepku v potravinách, bezlepková výživa
Importance and analysis of gluten in food, gluten-free nutrition
Anotace:
Tato bakalářská práce se zaměřuje na lepek, jeho význam v potravinářství a následně i jeho eliminaci z potravin - bezlepkovou výživu. Práce popisuje jednotlivé složky lepku a následně jejich analýzu. Dále se zabývá diagnostikou zdravotních obtíží souvisejících s lepkem a možnostmi léčby pacientů trpící některou z uvedených obtíží. V závěrečné časti jsou popsány hlavní benefity bezlepkové výživy a případně …víceAbstract:
This bachelor thesis focuses on gluten, its importance in the food industry, and its subsequent elimination from the food - gluten-free nutrition. The thesis describes individual components of gluten and then their analysis. Furthermore, the thesis deals with the diagnosis of gluten-related health problems and treatment options for patients suffering from any of these problems. In the final part, the …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 7. 2023
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Zouhar, Jan. Význam a analýza lepku v potravinách, bezlepková výživa. Pardubice, 2023. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Hodnocení a analýza potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Celiakie – život bez lepku
Vanesa Dávidová -
Nabídka stravovacích zařízení pro zákazníky s intolerancí lepku v oblasti Domažlice.
Lucie Mlezivová -
Stanovení obsahu lepku ve vybraných potravinách
Michaela Dunklerová -
Účinky lepku na střevní mikrobiom
Petr Šmíd -
Analýza proteinů lepku metodou SDS-PAGE ve vybraných vzorcích mouky
Daniela ŠUPÍKOVÁ -
Lepek a jeho spojitost s různými onemocněními a poruchami
Anna Liberská -
Strava bez lepku v rámci ošetřovatelské intervence
Zuzana HÁJKOVÁ -
Nutriční hodnocení ovesného zakysaného výrobku bez lepku
Nela KOPEČNÁ