Příprava lektinu PSL2 z hrachu setého (Pisum sativum) – Bc. Helena Vondrová
Bc. Helena Vondrová
Master's thesis
Příprava lektinu PSL2 z hrachu setého (Pisum sativum)
Preparation of lectin PSL2 from Pisum sativum
Abstract:
This thesis is focused on the production optimization and purification of the hypothetical PSL2 lectin and subsequent structural - functional studies. Lectins are proteins reversibly binding carbohydrates. Among other things, they are characterized by the fact that they are able to agglutinate erythrocytes. They are present across animal, plant, fungal and bacterial organisms, including protozoa. Thanks …moreAbstract:
Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci produkce a purifikace hypotetického lektinu PSL2 a na jeho následné strukturně - funkční studie. Lektiny jsou proteiny reverzibilně vázající sacharidy. Mimo jiné se vyznačují i tím, že jsou schopny aglutinovat erytrocyty. Vyskytují se napříč živočišnou, rostlinnou, houbovou a bakteriální říší, včetně prvoků. Díky rozsáhlému výskytu a variabilitě funkcí …more
Language used: Slovak
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 5. 2016
Identifier:
https://is.muni.cz/th/jikor/
Thesis defence
- Date of defence: 3. 6. 2016
- Supervisor: prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceMaster programme / field:
Biochemistry / Analytical Biochemistry