Bc. Kateřina Otrusinová

Diplomová práce

Stanovení obsahu karotenoidů u vybraných druhů mikrozeleniny

Determination of carotenoid content in selected types of microgreens
Anotace:
Diplomová práce je zaměřena na obsah karotenoidů (β-karotenu a luteinu) ve 14 druzích mikrozeleniny. Ačkoliv je mikrozelenina malé velikosti, je výrazná svou chutí, barvou a zdravotními benefity. Výsledky ukázaly, že různé druhy mikrozeleniny obsahují velmi odlišné množství β-karotenu a luteinu. Obsah β-karotenu se pohyboval v rozmezí 1,55–4,82 mg / 100 g čerstvé mikrozeleniny, obsah luteinu byl v …více
Abstract:
The thesis focuses on the content of carotenoids (β-carotene and lutein) in 14 species of microgreens. Although microgreens are small in size, they are distinctive in taste, colour and health benefits. The results showed that different types of microgreens contain very different amounts of β-carotene and lutein. The β-carotene content ranged from 1.55–4.82 mg / 100 g fresh microgreens, while the lutein …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 4. 2023

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 31. 5. 2023
  • Vedoucí: Ing. Jana Simonová, Ph.D.
  • Oponent: Radka Kočí, externi

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendelova univerzita v Brně

Agronomická fakulta

Magisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Jakost a zdravotní nezávadnost potravin