Bc. Jan Konvička
Bachelor's thesis
Kapsaicin
Capsaicin
Abstract:
Kapsaicin je jednou z hlavních látek odpovědných za pálivost chilli papriček. Tato látka je agonistou TRPV1 (Transient receptor potential Vanilloid typu 1). TRPV1 je hojně zastoupen ve většině tkání, kde zprostředkovává různé buněčné pochody. Konzumace kapsaicinu nebo chilli vykazuje mnoho pozitivních účinků na zdraví. Studie prokazují zejména termogenní, lipolytický a anorexigenní účinek. Kapsaicin …moreAbstract:
Capsaicin is one of the main substances responsible for the burn effect of chili peppers. This substance is a TRPV1 (Transient receptor potential Vanilloid type 1) agonist. TRPV1 is abundant in most tissues, where it mediates various cellular processes. Consumption of capsaicin or chili has many positive effects on health. Studies show especially thermogenic, lipolytic and anorexigenic effect of capsaicin …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 5. 2020
Identifier:
https://is.muni.cz/th/e0262/
Thesis defence
- Date of defence: 3. 6. 2020
- Supervisor: Mgr. Bc. Tomáš Pruša
- Reader: RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Dietitian / Dietitian
Theses on a related topic
-
Stanovení kapsaicinoidů v rodu paprika
Kateřina Kracíková