Monika Kloboučková

Diplomová práce

Je zdanění údajně nezdravých potravin efektivní spotřební daní?

Is the taxation of unhealthy food effective?
Anotace:
Předmětem této práce bylo zhodnotit, zda je zdanění nezdravých potravin efektivní spotřební daní. V práci bylo popsáno zavádění daně na nezdravé potraviny v Dánsku, Maďarsku, Finsku a Francii. Pomocí modelu difference-in-differences bylo zjištěno, že se v Maďarsku po zavedení daně z cukru průměrná spotřeba cukru nesnížila. Daň z nezdravých potravin ovlivnila nejvíce nízkopříjmové domácnosti. Domácnosti …více
Abstract:
The aim of this work was to evaluate whether is the taxation of unhealthy food an effective excise tax. The work introduced a taxation of unhealthy food in Denmark, Hungary, Finland and France. Using the method difference-in-diffedences wasn´t possible to find any evidence, that the average sugar consumption decreased after the introduction of the sugar tax. The tax on unhealthy food has affected a …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 27. 4. 2018

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 19. 9. 2018
  • Vedoucí: Miroslav Ševčík
  • Oponent: Milan Bednář

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Vysoká škola ekonomická v Praze
http://www.vse.cz/vskp/eid/74886