Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu\nl{} kořene lopuchu – Bc. Irina Matveeva
Bc. Irina Matveeva
Master's thesis
Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu\nl{} kořene lopuchu
Effect of basic environment on spectrometric properties of burdock root extract
Abstract:
Diplomová práce se zabývá spektrofotometrickou charakterizaci změn vodného extraktu z kořene lopuchu v oblasti pH 7,0-8,0. Byly připraveny roztoky kořene lopuchu (Articum sp.) v destilované vodě, ve velmi tvrdé vodě, ve fosfátovém pufru o pH 7,0, 7,5, 8,0 a v Britton Robinsonově pufru pH 8,0. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH. Byl změřen vliv …moreAbstract:
The thesis deals with the spectroscopic characterization of changes in aqueous extracts of burdock root in the pH range of 7.0-8.0. Infusions of burdock root (Articum sp.) were prepared in distilled water, very hard water, in a phosphate buffer at pH 7.0, 7.5, 8.0, and in Britton Robinson buffer at pH 8.0. The color, pH, and antioxidant activity using the DPPH method were measured in the samples. The …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2023
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MATVEEVA, Irina. \textit{Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu$\backslash$nl$\{\}$ kořene lopuchu}. Online. Master's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2023. Available from: https://theses.cz/id/gbtlhn/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Matveeva, Irina. Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu\nl{} kořene lopuchu. Pardubice, 2023. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / field:
Evaluation and Analysis of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs