Bc. Irina Matveeva

Master's thesis

Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu\nl{} kořene lopuchu

Effect of basic environment on spectrometric properties of burdock root extract
Abstract:
Diplomová práce se zabývá spektrofotometrickou charakterizaci změn vodného extraktu z kořene lopuchu v oblasti pH 7,0-8,0. Byly připraveny roztoky kořene lopuchu (Articum sp.) v destilované vodě, ve velmi tvrdé vodě, ve fosfátovém pufru o pH 7,0, 7,5, 8,0 a v Britton Robinsonově pufru pH 8,0. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH. Byl změřen vliv …more
Abstract:
The thesis deals with the spectroscopic characterization of changes in aqueous extracts of burdock root in the pH range of 7.0-8.0. Infusions of burdock root (Articum sp.) were prepared in distilled water, very hard water, in a phosphate buffer at pH 7.0, 7.5, 8.0, and in Britton Robinson buffer at pH 8.0. The color, pH, and antioxidant activity using the DPPH method were measured in the samples. The …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 9. 5. 2023
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Matveeva, Irina. Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu\nl{} kořene lopuchu. Pardubice, 2023. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

University of Pardubice

Faculty of Chemical Technology

Master programme / field:
Evaluation and Analysis of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs

Theses on a related topic