Biologicky aktivní látky v zrnech obilnin z produkce konvenčního a ekologického zemědělství – Bc. Nikola Králová
Bc. Nikola Králová
Master's thesis
Biologicky aktivní látky v zrnech obilnin z produkce konvenčního a ekologického zemědělství
Biologically active substances in cereal grains from the production of conventional and organic agriculture
Abstract:
Obilná zrna a z nich vyráběné potraviny představují důležitý zdroj energie a mnoha dalších cenných látek. Kromě základních živin (sacharidy, bílkoviny) jsou zrna bohatá na biologicky aktivní sloučeniny, jako jsou například karotenoidy, beta-glukany a fenolické sloučeniny. Tyto látky mají prokazatelný účinek na lidské zdraví a jejich zvýšený příjem potravou může mít vliv na omezení výskytu mnoha civilizačních …moreAbstract:
Cereal grains and cereal grain foods are an important source of energy and many other valuable substances. In addition to essential nutrients (carbohydrates, proteins), grains are rich in biologically active compounds such as carotenoids, beta-glucans and phenolic compounds. These substances have a demonstrable effect on human health and their increased intake through food may have an impact on reducing …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 8. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Luboš Paznocht, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KRÁLOVÁ, Nikola. \textit{Biologicky aktivní látky v zrnech obilnin z produkce konvenčního a ekologického zemědělství}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/ghyot3/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights