Aneta Rezková
Bachelor's thesis
Význam beta-glukanů v humánní výživě
The importance of beta-glucans in human nutrition
Abstract:
Beta-glukany jsou přírodní polysacharidy s různým stupněm polykondenzace. Jsou tvořeny lineární molekulou obsahující (1→3)-β-D-glykosidové vazby, případně větvenou molekulou, obsahující také (1→6)-β-D-glykosidové vazby. Na téma beta-glukany byl proveden velký počet studií, které poukazují na jejich pozitivní vliv především na imunitní systém, kde se využívají jejich imunomodulační účinky. Poprvé byly …moreAbstract:
Beta-glucans are natural polysaccharides with varying degrees of polycondensation. They consist of a linear molecule containing (1 → 3)-β-D-glycosidic bonds, or a branched molecule also containing (1 → 6)-β-D-glycosidic bonds. There have been many studies on beta-glucans that point to its positive effects, especially on the immune system, where their immunomodulatory effects are exploited. Beta-glucans …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
REZKOVÁ, Aneta. \textit{Význam beta-glukanů v humánní výživě}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/gjkp1r/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Beta - glukany
Kateřina Smetanová -
Beta-glukany ve výživě a jejich vliv na lidské zdraví.
Andrea NĚMCOVÁ -
Výživa březích a laktujících klisen, výživa hříbat
Zlatuše BOSÁKOVÁ -
Studijní opora předmětu „Potraviny a výživa“ pro 3. ročník střední hotelové školy
Eliška Horáková -
Výživa po amputaci DKK
Kateřina Zemanová -
Domácí umělá výživa u malnutričních onkologických pacientů
Michaela Vajdová -
Výživa pacientů v intenzivní péči
Andrea Ondrášková -
Optimální výživa s ohledem na různé skupiny obyvatelstva
Petr Janeček
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights