Stanovení obsahu stafylokokových enterotoxinů pomocí hmotnostní spektrometrie – Bc. Marcela Župková
Bc. Marcela Župková
Master's thesis
Stanovení obsahu stafylokokových enterotoxinů pomocí hmotnostní spektrometrie
Staphylococcal enterotoxin determination by means of mass spectrometry
Abstract:
Úvod: Otrava vyvolaná požitím potravy kontaminované stafylokoky je jedna z nejčastějších typů onemocnění souvisejících s příjmem potravy. Onemocnění je způsobeno stafylokokovými enterotoxiny (SEs) přítomnými v potravinách jako např. v mléčných produktech, mase či vejcích. SEs jsou proteiny rozpustné ve vodě o nízké molekulové hmotnosti uvolňované do média během pěstování určitých druhů gram-pozitivních …moreAbstract:
Background: Staphylococcus food poisoning is one of the most common food-borne diseases resulting from the ingestion of staphylococcal enterotoxins (SEs) in food matrices, like diary product, meat products and egg mixtures. SEs are small molecular weight water soluble, simple proteins released into the medium during growth by certain strains of the gram-positive bacterium, Staphylococcus aureus. This …moreKeywords
Staphylococcus aureus enterotoxin OFFGEL frakcionace 1D GE gelová permeační chromatografie vysokoúčinná kapalinová chromatografie štěpení proteinů hmotnostní spektrometrie LC-MS/MS kvantifikace Staphylococcus aureus OFFGEL fractionation gel permeation chromatography high performance liquid chromatography protein digestion mass spectrometry quantification
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2011
Identifier:
https://is.muni.cz/th/h1ffr/
Thesis defence
- Date of defence: 6. 6. 2011
- Supervisor: doc. Mgr. Jan Havliš, Dr.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceMaster programme / field:
Biochemistry / Analytical Biochemistry
Theses on a related topic
-
Isolation, Identification and Qantification of Cytokinin Nucleotides by High Performance Liquid Chromatography and Capillary Electrophoresis
Tibor BÉRES -
Vysokoúčinná kapalinová chromatografie v analýze pražené kávy
Kamil Mikulášek -
"Zelená" vysokoúčinná kapalinová chromatografie
Milan Hodes -
Purifikace proteinů s využitím chromatografických metod, zejména gelové permeační chromatografie
Jindřich Mixa -
Studium hydrolyzátů proteinů kvasničné biomasy pomocí gelové permeační chromatografie
Markéta ŠEBELOVÁ -
Charakterizace hyaluronanu pomocí gelové permeační chromatografie
Zuzana Krpalová -
Využitie kombinácie gélovej permeačnej chromatografie s rozptylovým fotometrom pre charakterizáciu molekulárnej štruktúry a štúdium vlastností kyseliny hyalurónovej
Martina Hermannová -
Studium degradace kaseinového komplexu pomocí gelové permeační chromatografie
Lenka ČTVRTNÍČKOVÁ