Bc. Marcela Župková

Master's thesis

Stanovení obsahu stafylokokových enterotoxinů pomocí hmotnostní spektrometrie

Staphylococcal enterotoxin determination by means of mass spectrometry
Abstract:
Úvod: Otrava vyvolaná požitím potravy kontaminované stafylokoky je jedna z nejčastějších typů onemocnění souvisejících s příjmem potravy. Onemocnění je způsobeno stafylokokovými enterotoxiny (SEs) přítomnými v potravinách jako např. v mléčných produktech, mase či vejcích. SEs jsou proteiny rozpustné ve vodě o nízké molekulové hmotnosti uvolňované do média během pěstování určitých druhů gram-pozitivních …more
Abstract:
Background: Staphylococcus food poisoning is one of the most common food-borne diseases resulting from the ingestion of staphylococcal enterotoxins (SEs) in food matrices, like diary product, meat products and egg mixtures. SEs are small molecular weight water soluble, simple proteins released into the medium during growth by certain strains of the gram-positive bacterium, Staphylococcus aureus. This …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2011

Thesis defence

  • Date of defence: 6. 6. 2011
  • Supervisor: doc. Mgr. Jan Havliš, Dr.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta