Optimalizace podmínek PCR pro druhovou identifikaci listerií z potravin – Bc. Andrea Rosová
Bc. Andrea Rosová
Diplomová práce
Optimalizace podmínek PCR pro druhovou identifikaci listerií z potravin
PCR optimalization for species-specific identification of food-born listeria
Anotace:
Potraviny jsou znehodnocovány celou řadou mikroorganismů. Některé mohou být patogenní a způsobovat alimentární onemocnění. Příkladem jsou patogenní bakterie odolné vůči extrémním podmínkám prostředí. Tyto organismy jsou schopny přežívat v podobě biofilmů v potravinářských podnicích. V nich ulpívají na zařízeních a následně může dojít ke kontaminaci produktů. Mezi alimentární patogeny patří i L. monocytogenes …víceAbstract:
Food is degraded by a variety of microorganisms. Some of them are pathogenic and cause foodborne illness. Pathogenic bacteria are resistant to extreme environmental conditions. These organisms are able to survive as a biofilms on surface in food processing plants and contaminate many products. L. monocytogenes is one of the alimentary pathogens. It is a gram-positive, non-spore-forming, rod shaped …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.
- Oponent: Iva Mrvíková, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ROSOVÁ, Andrea. \textit{Optimalizace podmínek PCR pro druhovou identifikaci listerií z~potravin}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/gl0jmy/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Revision of taxonomic classification and nomeclature of living plant accessions in the collection of Botanical Garden of the Faculty of Tropical AgriSciences, CULS Prague
Anna Chládová -
Taxonomická klasifikace bakteriálních izolátů z radioaktivních lázeňských pramenů
Kateřina Filipi -
Stanovení GMO v potravinách pomocí metody PCR: sója a sójové výrobky
Dana Vargová -
Stanovení celeru jako alergenu v potravinách metodou Real-time PCR
Nela Bednářová -
Detekce GMO v potravinách a krmivech pomocí PCR
Dominika ŠKRNOVÁ -
Multiplexní PCR pro stanovení GMO v potravinách a krmivech
Dominika Egermajerová -
Stanovení GMO v potravinách a krmivech monitorovací multiplexní PCR
Anna Rodionova -
Využití metody PCR pro identifikaci probiotik v potravinách
Natali Svobodová
Název
Vložil
Vloženo
Práva