Kateřina Mysíková
Bachelor's thesis
Účinky anthokyanů na lidské zdraví
Effects of anthocyanins on human health
Abstract:
Ovoce a zelenina představují hlavní zdroj fenolových sloučenin v lidské potravě. Fenolové sloučeniny jsou sekundárními metabolity rostlin a můžeme je rozdělit do několika skupin v závislosti na jejich struktuře. Nejčastěji se však dělí na fenolové kyseliny, flavonoidy, stilbeny a lignany. Antokyany spadají pod třídu flavonoidů a jsou zodpovědné za oranžové, červené, fialové a modré zbarvení většiny …moreAbstract:
Fruits and vegetables are the main sources of phenolic compounds in human diet. Phenol compounds are secondary metabolites of plants and can be divided into several groups depending on their structure. Usually they are divided into phenolic acids, flavonoids, stilbens and lignans. Anthocyanins fall under the flavonoid class and are responsible for the orange, red, purple and blue colorization of fruits …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 12. 4. 2018
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Ivo Doskočil, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MYSÍKOVÁ, Kateřina. \textit{Účinky anthokyanů na lidské zdraví}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2018. Available from: https://theses.cz/id/h4r8re/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Fenolové sloučeniny a jejich vliv na lidské zdraví
Monika Ehrenbergerová -
Rostlinné džusy a fenolové látky z nich a jejich role na buňky střevního epithelu
Alžběta Maryšková -
Výskyt a význam fenolových sloučenin v potravinách.
Kristýna Hvězdová -
Přijatelná denní dávka (ADI) 4 mg/kg
Judita LEVITNEROVÁ -
Health and Safety Applications in the Health Sector of Turkey
Rashad Zeynalli -
E-health cloud specificities: How to deploy infrastructure for e-health cloud applications
Evgeniya Sokolova -
Health literacy and health related behaviour in the hospital workforce
Rico Sattler -
Community Health Workers in Emergency Situations: Evidence from the Female Community Health Volunteer's Role in the 2015 Earthquake and the COVID-19 Pandemic.
Monica AVOGADRI
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights