Bc. Klára Pálová

Master's thesis

Kvalita a variabilita kávy

Quality and variability of coffee
Abstract:
V práci „Kvalita a variabilita kávy“ je popsána: historie kávy, charakteristika, technologické zpracování, chemické složení kávových zrn a vliv kávy na zdraví člověka. Byly posuzovány vzorky kávy Coffea arabica z 14 zemí světa. Pomocí kapalinové chromatografie bylo zjištěno množství kofeinu a kyseliny chlorogenové (CGA) v upražených, zelených i bezkofeinových kávových infuzích. Nejmenší obsah kofeinu …more
Abstract:
The thesis „Quality and variability of coffee“ describes: history of coffee, characteristics, technological processing, chemical composition of coffee beans and influence of coffee on human health. Coffea arabica coffee samples from 14 countries were evaluated. The amount of caffeine and chlorogenic acid (CGA) in roasted, green and decaffeinated coffee infusions was determined by liquid chromatography …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 29. 4. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.
  • Reader: Jindřiška Kučerová, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Master programme / field:
Chemistry and Food Technology / Ecotrophology