Analýza umělých sladidel v potravinách – Bc. Hana Štěpánová
Bc. Hana Štěpánová
Master's thesis
Analýza umělých sladidel v potravinách
Analysis of artificial sweeteners in food
Anotácia:
V této práci byla analyzována umělá sladidla pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Cílem bylo ověření přítomnosti sladidel deklarovaných výrobci a jejich kvantifikace. Nejprve byly optimalizovány podmínky HPLC separace s UV detekcí na směsi standardů, zároveň se zjišťovaly retenční charakteristiky jednotlivých sladidel. Po nalezení optimálních podmínek pro separaci byly provedeny analýzy reálných …viacAbstract:
In this thesis the artificial sweeteners were analysed by high performance liquid chromatography. The aim was to verify the presence of sweeteners declared by producers and their quantification. At first the conditions for HPLC separations with UV detection were optimized using mix of standard solutions, simultaneously the retention characteristics of individual sweeteners were investigated. Using …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 5. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 2. 6. 2015
- Vedúci: doc. Ing. Jan Fischer, CSc.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Štěpánová, Hana. Analýza umělých sladidel v potravinách. Pardubice, 2015. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyMaster programme / odbor:
Chemistry / Analytical Chemistry
Práce na příbuzné téma
-
Umělá sladidla v potravinách
Kristýna Žvátorová -
Umělá sladidla v potravinách
Lukáš Svoboda -
Umělá sladidla v potravinách
Libor Matouš -
Syntetická sladidla v potravinářství, jejich bezpečnost a legislativa
Tereza Dvorakova -
Syntetické sladidla v potravinách a jejich vliv na organismus
Monika Zikánová -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Alternativní sladidla ve výživě člověka
Lucie Jáchimová -
Přírodní a umělá sladidla a jejich metabolismus v lidském organismu
Alice Kemrová