Natural compounds used for reduction of enzymatic browning in food processing – Jan Staš
Jan Staš
Bachelor's thesis
Natural compounds used for reduction of enzymatic browning in food processing
Přírodní látky používané k redukci enzymatického hnědnutí při zpracování potravin
Abstract:
Sušení neboli dehydratace je jeden z nejpoužívanějších způsobů konzervace potravin, přestože má i některé záporné stránky. Hlavní nevýhodou je, že ovoce a zelenina při sušení podléhá procesu hnědnutí. Tato reakce může být žádoucí, jako tomu je u karamelizace, nebo nežádoucí, například jablečné hnědnutí po rozříznutí. Potraviny, včetně nápojů, mohou hnědnout kvůli enzymatickému nebo neenzymatickému …moreAbstract:
Drying or dehydration is one of the most popular methods for food preservation, despite it has some disadvantages. The main drawback is that dryed fruits or vegetables undergo browning reactions. Browning foods may be desirable, as in caramelisation, or undesirable, as in an apple turning brown after being cut. Foods, including beverages, can turn brown through either enzymatic or non-enzymatic processes …more
Language used: English
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 4. 2015
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Jan Banout, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
STAŠ, Jan. \textit{Natural compounds used for reduction of enzymatic browning in food processing}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Tropical AgriSciences. 2015. Available from: https://theses.cz/id/i8mcpu/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta tropického zemědělstvíCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Tropical AgriSciencesBachelor programme / field:
Tropical Agriculture / Sustainable Development in the Tropics and Subtropics
Theses on a related topic
-
Influence of drying method on drying kinetics and organoleptic properties of selected Cambodian fresh water fish species
Anna Hubáčková -
Effect of Drying Pretreatments on Air and Solar Drying of Jerky Prepared from Eland (Taurotragus oryx) Meat
Iva Kučerová -
Mathematical modelling of drying and desolvation of pharmaceuticals
Ioannis Vasilopoulos -
Study of preparation and drying of multilayer pharmaceutical coating
Ondřej Navrátil
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights