Karotenoidy a fenolické látky barevných odrůd a genotypů pšenice – Ing. Luboš Paznocht
Ing. Luboš Paznocht
Doctoral thesis
Karotenoidy a fenolické látky barevných odrůd a genotypů pšenice
Carotenoids and phenolic compounds of coloured wheat varieties and genotypes
Anotácia:
Celozrnné cereálie jsou významným zdrojem nutričně hodnotných látek, jako například karotenoidů, fenolických sloučenin (fenolických kyselin, antokyanů) a mnohých dalších, které jsou silnými antioxidanty. V organismu jsou tyto látky schopné vychytávat volné radikály a bránit tak rozvoji oxidačního stresu. Pro experimenty byly použity pšenice čtyř různých barev zrna (standardní tzv. červené, se žlutým …viacAbstract:
Whole grains are a source of numerous nutritionally important compounds such as carotenoids, phenolic compounds (e.g. phenolic acids, anthocyanins) and others which can act as strong antioxidant agents – they are able to scavenge free radicals in organism and then prevent the development of oxidative stress. Wheat varieties of four different grain colours (red – standard, yellow endosperm, purple pericarp …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 26. 6. 2019
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
PAZNOCHT, Luboš. \textit{Karotenoidy a fenolické látky barevných odrůd a genotypů pšenice}. Online. Dizertačná práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Dostupné z: https://theses.cz/id/icxv23/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesDoctoral programme / odbor:
Agricultural Specialization / Agricultural Chemistry
Práce na příbuzné téma
-
Dynamika změn obsahu pigmentů lutein epoxidového cyklu u jehlic smrku vystaveného rozdílným světelným podmínkám
Sandra CHARVÁTOVÁ -
Lutein v doplňcích stravy
Miroslav ŠIVEL -
Stanovení biologicky aktivních látek, zejména karotenoidů, pomocí technik hmotnostní spektrometrie a určení vybraných vlastností luteinu
Barbora HRVOLOVÁ -
Porovnání vlastností standardů luteinu pořízených od různých firem
Monika TRUDIČOVÁ -
Stanovení antioxidační aktivity luteinu
Nikola STRAČÁNKOVÁ -
Luteín - filter modrého svetla
Karin ŽÁCKA -
Stanovení celkového luteinu a charakterizace forem jeho výskytu v potravinách a doplňcích stravy
Petra Pavelková -
Termo a fotostabilita luteinu a zeaxantinu - optimalizace extrakce a význam jejich izomerních forem
Barbora HRVOLOVÁ
Názov
Vložil
Vložené
Práva