Mgr. Andrea Trnková, Ph.D.

Doctoral thesis

Sekundární metabolity ovlivňující kvalitu potravin

Secondary metabolites influence on the food quality
Abstract:
Sekundární rostlinné metabolity jako jsou isoflavony podléhají v prostředí bachorové tekutiny metabolismu, který je ovlivňován mnohými faktory. Významným metabolitem je equol, který vyniká svými estrogenními a antioxidačními účinky. Cílem této práce bylo popsat metabolismus isoflavonů v prostředí dvou typů bachorové tekutiny v závislosti na podávaném krmivu (objemné a jadrné) a době inkubace vzorků …more
Abstract:
Secondary plant metabolites like isoflavones degrade in ruminal fluid. The metabolism of dietary isoflavones is influenced by many factors. Equol is a very important metabolite with an unique estrogenic and antioxidant activity. The aim of this study was to describe the metabolism of isoflavones in two types of rumen fluid influenced by the diet (hay and concentrate-rich) during the incubation time …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 9. 2022

Thesis defence

  • Date of defence: 21. 10. 2022
  • Supervisor: prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
  • Reader: doc. Mgr. Jan Muselík, Ph.D., prof. Mgr. Marek Petřivalský, Dr.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta