Vliv zpracování kávy na obsah kofeinu a jeho účinky na lidský organismus – Bc. Barbora Odehnalová
Bc. Barbora Odehnalová
Master's thesis
Vliv zpracování kávy na obsah kofeinu a jeho účinky na lidský organismus
The effect of coffee processing on the caffeine content and its effects on the human organism
Abstract:
Tato diplomová práce se zaměřuje na porovnání obsahu kofeinu v kávě zpracované různými způsoby. Jde o suché a mokré zpracování, kdy jsou v prvním zmíněném případě zrna kávy po sběru a vytřízení sušena na slunci na ideální vlhkost. U mokré metody se káva nechává v kádích s přidanými mikroorganismy fermentovat a následně sušit. Součástí práce jsou i účinky kofeinu na lidský organismus.Abstract:
This diploma thesis focuses on the comparison of caffeine content in coffee processed in different ways. It involves dry and wet processing, where in the first mentioned case the coffee beans are dried in the sun to the ideal moisture level after collection and sorting. In the wet method, the coffee is fermented in vats with added microorganisms and then dried. The work also includes the effects of …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 30. 5. 2023
- Supervisor: Mgr. Olga Kryštofová, Ph.D.
- Reader: Terezie Starečková, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ODEHNALOVÁ, Barbora. \textit{Vliv zpracování kávy na obsah kofeinu a~jeho účinky na lidský organismus}. Online. Master's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2023. Available from: https://theses.cz/id/iegd6a/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / specializace:
Food and Beverage Human Nutrition / Human Nutrition
Theses on a related topic
-
Development of portable capillary electrophoresis instrumentation for medical diagnostic purposes
Petra Itterheimová -
Analysis of biologically important substances by capillary electrophoresis coupled with mass spectrometry
Anna Týčová -
New Instrumentation for Capillary Electrophoresis: Development and Characterization
Markéta Ryvolová -
Advanced approaches for analysis of wine samples and proteins in capillary zone electrophoresis
Miroslava Bittová -
The use of capillary electrophoresis for a study of drug metabolism focused on cytochromes P450 and flavin-containing monooxygenase
Jiří Konečný -
Application of Capillary Electrophoresis for Drug Metabolism Studies
Roman Řemínek -
Účinek kofeinu a placebo kofeinu podaného v kávě a jeho vliv na výsledky testu pozornosti.
Barbora Hořáková -
Biologická aktivita kofeinu v lidském organismu
Tomáš Růžička