Potravinová pyramida pro pacienty s chronickou bolestí – Bc. Kateřina Sádovská
Bc. Kateřina Sádovská
Bakalářská práce
Potravinová pyramida pro pacienty s chronickou bolestí
Food pyramid for patients with chronic pain
Anotace:
Bakalářská práce se zabývá problematikou výživy pacientů s chronickou bolestí. První kapitola teoretické části poskytuje úvod do problematiky chronické bolesti. Další kapitoly jsou věnovány složkám stravy, které mohou modulovat chronickou bolest prostřednictvím řízení zánětu a oxidačního stresu. V teoretické části je také uvedena a podrobně rozebrána potravinová pyramida pro pacienty s chronickou bolestí …víceAbstract:
This bachelor thesis deals with the issue of nutrition among patients with chronic pain. The first chapter of the theoretical part provides an introduction to the issue of chronic pain. The next chapters are devoted to the components of food that modulate chronic pain by controlling inflammation and oxidative stress. The theoretical part also presents and discusses in detail the food pyramid for patients …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2020
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/e7js6/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 5. 6. 2020
- Vedoucí: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
- Oponent: Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Nutriční terapie / Nutriční terapie
Práce na příbuzné téma
-
Recidivující aftózní stomatitida a oxidační stres
Lucie Masopustová -
Oxidační stres a integrita DNA spermií v ejakulátu mužů.
Adéla Voňková -
Oxidační stres u denitrifikačních bakterií
Timotej Gajdošík -
FnrP regulon bakterie Paracoccus denitrificans a jeho odezva na oxidační stres
Ivo Fukala -
Preference Fast Food vs. Slow Food v gastronomii
Karolína Králová -
Raw food versus cooked food
Daniela Hanušková -
Food, agrobiodiversity and diet: the nutritional ethnobiology of the Minangkabau and Mandailing indigenous food systems in West Sumatra
Lukáš Pawera -
Quantification of Food Loss and Food Waste in the Philippines
Anieluz Concepcion PASTOLERO