Multikanálový biosensor pro kontrolu vína – Bc. Mgr. Tereza Mašková
Bc. Mgr. Tereza Mašková
Bakalářská práce
Multikanálový biosensor pro kontrolu vína
Multichannel biosensor for control of wine
Anotace:
V rámci práce byly navrženy uhlíkové a platinové amperometrické biosenzory pro detekci fenolických látek a alkoholů v reálných vzorcích vína. Detekované analyty byly sledovány pomocí imobilizovaných enzymů: alkohol-oxidáza, tyrosináza, lakáza a peroxidáza. Tyto enzymy byly na povrch pracovní elektrody imobilizovány metodou zesítění pomocí glutaraldehydu. Další neenzymatické složky pak sloužily jako …víceAbstract:
Graphite and platinum amperometric biosensors for the detection of phenolic and alcoholic compounds in wine were proposed within this thesis. The detected analytes were monitored by using imobilised enzymes: alcohol oxidase, tyrosinase, laccase and peroxidase. These enzymes were imobilised on the surface of a working electrode by the method of crosslinking molecules with glutaraldehyde. Other non-enzymatic …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 5. 2013
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/vmg9y/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 17. 6. 2013
- Vedoucí: doc. RNDr. Petr Skládal, CSc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biochemie / Biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Bioelektronický jazyk pro analýzu nápojů
Markéta Doležalová -
Biosenzorová analýza nápojů
Miodrag Milovanović -
Sledování stability enzymů a enzymových směsí pro stanovení alkoholu a glycerolu ve víně.
Ondřej Kubesa -
Vývoj a v využití vícekanálových biosensorů pro stanovení kvality vína
Ondřej Kubesa -
Vývoj a optimalizace biosensorů pro stanovení karboxylových kyselin ve víně
Klára Šujanová -
Sledování stability enzymů a enzymových směsí pro stanovení alkoholu a glycerolu ve víně.
Ondřej Kubesa -
Imobilizace peroxidasy na poresní zlaté povrchy
Tomáš Juřík -
Luminiscenční měření aktivity peroxidasy
Matěj Pastucha