Stanovení GMO v potravinách pomocí metody PCR: sója a sójové výrobky – Mgr. Dana Vargová
Mgr. Dana Vargová
Bachelor's thesis
Stanovení GMO v potravinách pomocí metody PCR: sója a sójové výrobky
The analysis of GMO in the food by PCR method: soya and soya products
Anotácia:
Transgenní sója je jednou z nejrozšířenějších geneticky modifikovaných plodin. Je známá pod obchodním názvem Roundup Ready (RR) sója od firmy Monsanto. RR sója je odolná vůči glyfosátu, který je účinnou složkou totálního herbicidu Roundup. Odolnost je dána vloženým genem z bakterie Agrobakterium tumefaciens, který produkuje bakteriální enzym 5 enolpyruvyl¬šikimát 3 fosfát syntázu (CP4-EPSPS). V této …viacAbstract:
Transgenic soybean is one of the most widespread genetically modified crop plants. It is known under the trade name Roundup Ready (RR), soybean developed by Monsanto Company. RR soybean is resistant to glyphosate, the active ingredient of the herbicide Roundup, as a weed control agent. Glyphosate resistance results from the incorporation of an Agrobacterium-derivated 5-enol-pyruvyl-shikimate-3-phosphatesynthase …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 5. 2009
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/kk3k0/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 15. 6. 2009
- Vedúci: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / odbor:
Biochemistry / Biochemistry
Práce na příbuzné téma
-
Regulace a restrikce geneticky modifikovaných plodin v EU
František Polák -
Informovanost veřejnosti o problematice geneticky modifikovaných organismů
Erika Liškutínová -
Rozdílné přístupy k potravinám obsahujícím geneticky modifikované plodiny
Alexander Sorokin -
Ochrana životního prostředí a zdraví před nepříznivými vlivy geneticky modifikovaných organismů
Jan Foldyna -
Aktuální situace v pěstování geneticky modifikovaných odrůd polních plodin v Evropské unii
Markéta Vlachová -
Nové trendy vývoje geneticky modifikovaných potravin a surovin
Kristýna Šimáková -
Faktory ovlivňující pěstování geneticky modifikovaných plodin ve vybraných zemích Jihovýchodní Asie
Kristýna Juráková -
Geneticky modifikované organismy a veřejnost
Magdaléna TENGLEROVÁ