Bc. Dita Pyšková

Master's thesis

Laktóza z pohledu nutriční terapie

Lactose from the point of view of nutritional therapy
Abstract:
Tato práce se zabývá problematikou obsahu laktózy ve fermentovaných mléčných výrobcích. Teoretická část je rozdělena na dvě velké kapitoly. První pojednává o laktóze z hlediska fyzikálně-chemických vlastností, její syntéze, metabolismu a vlivu na lidské zdraví. Druhá kapitola poskytuje rozsáhlé informace o laktózové intoleranci včetně jejího rozdělení, diagnostiky a nutričního doporučení. Praktická …more
Abstract:
Thesis deals with the issue of lactose content in fermented dairy products. The theoretical part is divided into two major chapters. The first describes lactose in terms of physicochemical properties, its synthesis, metabolism and effects on human health. The second chapter provides extensive information about lactose intolerance, including its distribution, diagnosis and nutritional recommendations …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2022

Thesis defence

  • Date of defence: 13. 6. 2022
  • Supervisor: MVDr. Halina Matějová
  • Reader: Mgr. Veronika Suchodolová

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta