Bc. Dita Pyšková
Master's thesis
Laktóza z pohledu nutriční terapie
Lactose from the point of view of nutritional therapy
Abstract:
Tato práce se zabývá problematikou obsahu laktózy ve fermentovaných mléčných výrobcích. Teoretická část je rozdělena na dvě velké kapitoly. První pojednává o laktóze z hlediska fyzikálně-chemických vlastností, její syntéze, metabolismu a vlivu na lidské zdraví. Druhá kapitola poskytuje rozsáhlé informace o laktózové intoleranci včetně jejího rozdělení, diagnostiky a nutričního doporučení. Praktická …moreAbstract:
Thesis deals with the issue of lactose content in fermented dairy products. The theoretical part is divided into two major chapters. The first describes lactose in terms of physicochemical properties, its synthesis, metabolism and effects on human health. The second chapter provides extensive information about lactose intolerance, including its distribution, diagnosis and nutritional recommendations …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2022
Identifier:
https://is.muni.cz/th/p8v28/
Thesis defence
- Date of defence: 13. 6. 2022
- Supervisor: MVDr. Halina Matějová
- Reader: Mgr. Veronika Suchodolová
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineMaster programme / field:
Dietitian / Dietetian
Theses on a related topic
-
Sledování mikrobiálního složení ve fermentovaných mléčných výrobcích v průběhu zrání a po dobu skladování
Ondřej Černý -
Vliv fermentace a skladování na jakostní parametry fermentovaných mléčných výrobků
Kamil Šín -
Tradiční asijské fermentované mléčné výrobky
Daria Churiakova -
Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity
Magdaléna Zvonková -
Stanovení antioxidační aktivity ve fermentovaných mléčných výrobcích
Lukáš Navrátil -
Změny obsahu probiotických bakterií během skladování vybraných mléčných výrobků
Denisa Vanišová -
Senzorická kvalita kozího mléka a fermentovaných mléčných výrobků
Adéla Kocourková -
Rheologické vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků z kozího mléka
Dominika Ziková